Sieni- vai akryylipolymeerikostutin

Viime aikoihin asti kaikki kostuttimet käyttivät samaa yksinkertaista mekanismia. Kaikissa oli muovi- tai metallikotelo, jossa oli sieni kostuttimena. Näiden kostuttimien huomattavin valmistaja oli ranskalainen yritys Credo. Tämän takia termiä Credo käytetään usein synonyyminä sienikostuttimille. Koska näitä tuotteita ei ole erityisen vaikea valmistaa, kaakkoisaasialaiset valmistajat alkoivat pian kopioida niitä ja tarjosivat kostuttimia murto-osalla Credon hinnasta vastaavalla toimivuudella. Sienikostuttimia käytettäessä erityisen propyleeniglykoliliuosten käyttöä suositellaan, ne parantavat sienikostuttimien ominaisuuksia.

Viime vuosina valmistajat ovat kokeilleet vaihtoehtoisia kosteutusjärjestelmiä. Valitettavasti joissain tapauksissa tämä tapahtui humidoriostajan kustannuksella, sillä jopa arvostetut humidorivalmistajat tarjosivat kehittymättömiä järjestelmiä, jotka eivät säilyttäneet suosiotaan. Lopulta vain akryylipolymeerikostuttimista on tullut yleisesti vakiintuneita eri humidorimerkeillä vaihtoehtona edelleen yleisille sienikostuttimille. Jos oikeaa polymeeriä käytetään, niiden hyvin positiivisena ominaisuutena on suhteellisen kosteuden vakauttaminen noin 70-72%:n tasolle. Valitettavasti oikeanlaisen polymeerin käyttö kaikissa akryylipolymeerikostuttimissa ei ole aina taattua. Huipputekninen akryylipolymeeri kostuttimen sisällä voi imeä suuria määriä nesteitä. Se tulee täyttää ainoastaan tislatulla vedellä. On kuitenkin syytä huomata, että kosteustaso uuden humidorin sisällä vakautuu akryylipolymeerikostuttimillakin vasta noin kahden päivän kuluttua.

Kaiken kaikkiaan akryylipolymeerikostuttimia voidaan hyvin suositella, sillä ne pitävät yllä vakaamman kosteustason, ja käyttäjän ei tarvitse valvoa ja huoltaa niitä niin usein. Lisäksi bakteerien aiheuttama saastumisvaara on pienempi polymeerikostuttimissa kuin sienikostuttimissa. Kuitenkaan bakteerien aiheuttamaa saastumisvaaraa ei voida täysin poistaa, kuten joskus väitetään. Bakteerien aiheuttaman saastumisvaaran minimoimiseksi jokainen kostutin (sieni tai polymeeri) pitää vaihtaa noin kahden vuoden jälkeen!

Adorini tarjoaa “adorini deluxe premium -kostuttajan” kanssa yhden maailman johtavista passiivisista kostutusjärjestelmistä huipputekniseen akryylipolymeerifleeceen perustuen. Akryylipolymeerifleecen itsesäätelevää vaikutusta täydentää mahdollisuus hienosäätää eritettyä kosteutta kostuttimen kotelossa olevien säädettävien aukkojen kautta.

Kaikenkaikkiaan yksinkertaiset sienikostutusjärjestelmät tarjoavat riittävän kostutuksen, jos edellä mainittua propyleeniglykoliliuosta lisätään säännöllisesti (Katso propyleeniglykolineste). Akryylipolymeerikostuttimilla on erinomainen kyky ylläpitää tasaista kosteutta. Akryylipolymeerien käyttö myös minimoi bakteerien aiheuttaman saastumisvaaran ja pidemmällä aikavälillä polymeerikostuttimien korkeampi ostohinta tasoittuu säästöillä, jotka kertyvät kun ei tarvitse ostaa erityistä propyleeniglykoliliuosta.

Nykyisin elektronisella mikroprosessorilla ohjattuja kostuttimia kuten adorini cigar heaven voi ostaa hyvin kohtuulliseen hintaan, ja ne ovat varmasti paras ja kätevin vaihtoehto.

jatka kohtaan kostuttimen neste