Optimikosteustaso

Humidorin sisällä sikareita pitäisi säilyttää noin 68-74%:n suhteellisessa kosteudessa. Yleisesti oletetaan, että tyypilliset sikarin maut kehittyvät parhaiten tällaisissa olosuhteissa. Tämä kosteustaso tukee sikarin tasaista palamista. 70%:n suhteellisella kosteustasolla, sekä 18°C:n lämpötilassa ilmassa on noin 10 grammaa vettä yhtä ilmakuutiometriä kohden. Tällaisessa ympäristössä sikarin pitäisi imeä ihanteellinen määrä kosteutta, eli 14% painostaan.

Kuivat sikarit haurastuvat ja palavat nopeammin, koska sikarin luonnollinen kosteus ei hidasta palamista. Sikariin tulee aggressiivinen ja hieman kitkerä maku.

Kosteat sikarit taas palavat epätasaisesti ja niihin tulee raskas ja hapan maku.

Muutamat harrastajat arvostavat näitä muutoksia sikarin maussa, ja siksi he säilyttävät sikareitaan tarkoituksella kuivemmassa tai kosteammassa ympäristössä. 65-75% :n tasolla sikareita voidaan säilyttää pitkiä aikoja ilman huolta. Varovaisuus on kuitenkin tarpeen, jos kosteustaso ylittää 80%:ia. Tällöin sikari voi alkaa mädäntyä ja homehtua.

jatka kohtaan sieni- vai akryylipolymeerikostuttimet

Sieni- vai akryylipolymeerikostutin

Viime aikoihin asti kaikki kostuttimet käyttivät samaa yksinkertaista mekanismia. Kaikissa oli muovi- tai metallikotelo, jossa oli sieni kostuttimena. Näiden kostuttimien huomattavin valmistaja oli ranskalainen yritys Credo. Tämän takia termiä Credo käytetään usein synonyyminä sienikostuttimille. Koska näitä tuotteita ei ole erityisen vaikea valmistaa, kaakkoisaasialaiset valmistajat alkoivat pian kopioida niitä ja tarjosivat kostuttimia murto-osalla Credon hinnasta vastaavalla toimivuudella. Sienikostuttimia käytettäessä erityisen propyleeniglykoliliuosten käyttöä suositellaan, ne parantavat sienikostuttimien ominaisuuksia.

Viime vuosina valmistajat ovat kokeilleet vaihtoehtoisia kosteutusjärjestelmiä. Valitettavasti joissain tapauksissa tämä tapahtui humidoriostajan kustannuksella, sillä jopa arvostetut humidorivalmistajat tarjosivat kehittymättömiä järjestelmiä, jotka eivät säilyttäneet suosiotaan. Lopulta vain akryylipolymeerikostuttimista on tullut yleisesti vakiintuneita eri humidorimerkeillä vaihtoehtona edelleen yleisille sienikostuttimille. Jos oikeaa polymeeriä käytetään, niiden hyvin positiivisena ominaisuutena on suhteellisen kosteuden vakauttaminen noin 70-72%:n tasolle. Valitettavasti oikeanlaisen polymeerin käyttö kaikissa akryylipolymeerikostuttimissa ei ole aina taattua. Huipputekninen akryylipolymeeri kostuttimen sisällä voi imeä suuria määriä nesteitä. Se tulee täyttää ainoastaan tislatulla vedellä. On kuitenkin syytä huomata, että kosteustaso uuden humidorin sisällä vakautuu akryylipolymeerikostuttimillakin vasta noin kahden päivän kuluttua.

Kaiken kaikkiaan akryylipolymeerikostuttimia voidaan hyvin suositella, sillä ne pitävät yllä vakaamman kosteustason, ja käyttäjän ei tarvitse valvoa ja huoltaa niitä niin usein. Lisäksi bakteerien aiheuttama saastumisvaara on pienempi polymeerikostuttimissa kuin sienikostuttimissa. Kuitenkaan bakteerien aiheuttamaa saastumisvaaraa ei voida täysin poistaa, kuten joskus väitetään. Bakteerien aiheuttaman saastumisvaaran minimoimiseksi jokainen kostutin (sieni tai polymeeri) pitää vaihtaa noin kahden vuoden jälkeen!

Adorini tarjoaa “adorini deluxe premium -kostuttajan” kanssa yhden maailman johtavista passiivisista kostutusjärjestelmistä huipputekniseen akryylipolymeerifleeceen perustuen. Akryylipolymeerifleecen itsesäätelevää vaikutusta täydentää mahdollisuus hienosäätää eritettyä kosteutta kostuttimen kotelossa olevien säädettävien aukkojen kautta.

Kaikenkaikkiaan yksinkertaiset sienikostutusjärjestelmät tarjoavat riittävän kostutuksen, jos edellä mainittua propyleeniglykoliliuosta lisätään säännöllisesti (Katso propyleeniglykolineste). Akryylipolymeerikostuttimilla on erinomainen kyky ylläpitää tasaista kosteutta. Akryylipolymeerien käyttö myös minimoi bakteerien aiheuttaman saastumisvaaran ja pidemmällä aikavälillä polymeerikostuttimien korkeampi ostohinta tasoittuu säästöillä, jotka kertyvät kun ei tarvitse ostaa erityistä propyleeniglykoliliuosta.

Nykyisin elektronisella mikroprosessorilla ohjattuja kostuttimia kuten adorini cigar heaven voi ostaa hyvin kohtuulliseen hintaan, ja ne ovat varmasti paras ja kätevin vaihtoehto.

jatka kohtaan kostuttimen neste

Oikean nesteen salaisuus tai propyleeniglykolin vaikutus

Huomaa, että akryylipolymeerikostuttimet kuten adorini deluxe premium -kostutin voidaan täyttää ainoastaan tislatulla vedellä. Siksi seuraavia selvityksiä voidaan soveltaa ainoastaan perinteisiin ilmankostutin.

Seuraavaa kahta nestettä pitäisi käyttää sienikostuttimien täyttämiseen:

  • Tislattua vettä (saatavilla suurista kaupoista, autonosien liikkeistä, apteekeista, jne.)
  • Erikoisliuosta , jonka koostumus on 50% propyleeniglykolia ja 50% tislattua vettä.

Propyleeniglykoli on väritön, vaaraton neste, jolla on kaksi erittäin hyvää ominaisuutta humidoreissa käyttöä varten. Ensinnäkin homeen sekä bakteerien muodostumista estetään aktiivisesti. Toiseksi propyleeniglykoli muodostaa kostuttimen pinnalle ohuen kerroksen, joka imee kosteutta yli 70%:n kosteustasoilla ja erittää kosteutta alle 70%:n kosteustasoilla. Näin kostutin on itsesäätelevä ja vakauttaa kosteustason automaattisesti noin 70%:n optimitasolle. Alussa saattaa mennä muutama päivä ennen kuin propyleeniglykoli muodostaa pintakerroksen ja optimikosteustaso saavutetaan.

Propyleeniglykoli tunnetaan myös nimellä 1,2-propaanidioli. Sitä ei pidä kuitenkaan koskaan sekoittaa eteeniglykoliin (jota usein kutsutaan glykoliksi)! Propyleeniglykolin puhtauden pitäisi täyttää lääkkeiden ja elintarvikkeiden turvallisuutta koskevat standardit.

Tislatulla vedellä on normaaliin hanaveteen verrattuna se etu, että se suojaa kostutinta kalkkeutumiselta ja homeelta. Normaali hanavesi sisältää mineraaleja, jotka voivat tukkia kostutinsienen huokoset. Lisäksi normaali hanavesi sisältää klooria ja bakteereita, jotka saattavat vaikuttaa humidorin aromiin ja johtaa homeen syntyyn.

jatka kohtaan “täyttö – kuinka usein”

Täyttö – kuinka usein

Polymeerikostuttimet (esim. adorini deluxe premium -kostutin) pitäisi täyttää tislatulla vedellä noin kerran kuussa. Se, kuinka usein kostutin pitää täyttää, riippuu monista tekijöistä: humidorin avaamistiheys, säilytettyjen sikareiden määrä, kostuttimen koko, ulkoinen kosteus, ulkoilman lämpötila jne.

jatka kohtaan tietoa hygrometristä: “digitaalinen vai analoginen”